Jeugdhulp

Jeugdhulp

Soms krijgt je als jongere een probleem. Soms lukt het je als ouder(s) niet een kind te begeleiden. Of de opvoeding gaat niet goed. Dan kun je hulp vragen aan de gemeente. Die kan bestaan uit:

  • hulp bij psychische problemen of vragen over psychische problemen;
  • hulp aan kinderen met een beperking en aan ouders met een kind met een beperking;
  • hulp aan mensen die vragen hebben over het opvoeden van kinderen of die vastlopen in de opvoeding van kinderen.

De jeugdhulp is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar oud. De jeugdhulp kan als dat nodig is verlengd worden tot de jongere 23 jaar oud is.

Rol van de gemeente

De gemeente is volgens de Jeugdwet verantwoordelijk voor jeugdhulp. Het is aan de gemeente om te beoordelen over welke hulp het beste past bij de jongere of de opvoeder die om hulp vraagt. De gemeente moet samen met de jongere of het gezin de juiste jeugdhulp kiezen. De gemeente moet er dan ook voor zorgen dat de jeugdhulp die is uitgekozen ook beschikbaar is.

Klachten bij de ombudsman

Het organiseren en bieden van jeugdhulp gaat helaas niet altijd goed. Als het hier mis gaat kan dat heel schadelijk zijn voor kinderen en maken dat bestaande problemen nog veel groter worden.

Op het kantoor van de gemeentelijke ombudsman werkt ook de gemeentelijke kinderombudsman.

De kinderombudsman krijgt regelmatig berichten van ouders met een kind dat jeugdhulp nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat het kind door wachtlijsten nog geen hulp krijgt. Ook hoort de kinderombudsman van jongeren die jeugdhulp krijgen dat de jeugdhulpverleners niet goed naar hen luisteren. Ook ouders voelen zich niet altijd gehoord. Bij de jeugdhulp zijn vaak veel instanties betrokken. Bijvoorbeeld de gemeente, een zorgverlener en een school. Kinderen of hun ouders worden bij problemen soms van de een naar de ander verwezen, zonder dat er zicht op een oplossing komt. Waar dit gebeurde heeft de kinderombudsman meermalen kunnen helpen.

Verloopt de jeugdhulp niet goed en komt er geen oplossing? Dien dan eerst een klacht in bij de gemeente. Helpt dat niet of duurt het te lang? Kom dan naar de kinderombudsman. Bel 0800 0802, stuur de kinderombudsman een e-mail of dien uw klacht online in.